POVEȘTI PENTRU DIVERSITATE 2023

Fiecare copil este unic, o constelație de caracteristici individuale și identități sociale diferite. Educația pentru diversitate înseamnă să primim fiecare copil într-un spațiu care respectă diversitatea și celebrează diferențele, pentru că numai așa îl putem ajuta să își dezvolte încrederea în sine, sentimentul de apartenență și abilitățile interpersonale.

A treia ediție a proiectului Povești pentru diversitate se va derula în perioada februarie - mai 2023.

Acest proiect este corelat cu Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului, aprobat de Ministerul Educației în 2010, ca parte a cadrului normativ de desfășurare a învățământului preșcolar.

  • B.1. Dezvoltare socială

    B.1.3 Acceptarea și respectarea diversității

    Reper 4 Copilul ar trebui să fie capabil să recunoască, să aprecieze și să respecte asemănările și deosebirile dintre oameni.

  • B.2. Dezvoltare emoțională

    B.2.1. Dezvoltarea conceptului de sine

    Reper 8 Copilul ar trebui să fie capabil să se perceapă în mod pozitiv, ca persoană unică, cu caracteristici specifice.

ELEMENTELE PROIECTULUI

Un modul de formare online pentru profesori
O serie de 6 sesiuni de formare online despre educația pentru diversitate (identitate etnică, dizabilități, structura familiei, statut socio-economic, stereotipuri de gen), alături de psihologi și specialiști în educație.

  • 1 februarie, ora 16:00 - Lansare Povești pentru diversitate. Invitate: Anca Boloș (editura Cartemma) și Cristiana Boca (Centrul de formare Step by Step)

  • 14 februarie, ora 16:00 – Diversitate & statut socio-economic. Invitat : Vasile Brașovanu, învățător și consultant educațional

  • 15 februarie, ora 16:00 – Diversitate & gen. Invitată : Laura Grünberg, profesor universitar și autoare de literatură pentru copii

  • 21 februarie, ora 16:00 – Diversitate & familie. Invitată : Andreea Chiru-Maga, psiholog și autoare de cărți pentru copii

  • 22 februarie, ora 17:00 – Diversitate & dizabilități. Invitată : Ruxandra Mateescu, fondatoarea asociației Supereroi printre noi

  • 28 februarie, ora 16:00 – Diversitate & etnie. Invitată :Loredana Mihaly, inspector expert pentru romi

Un set educațional Povești pentru diversitate
Un set educațional alcătuit din 6 cărți ilustrate, ce abordează temele webinariilor pe înțelesul copiilor, și un ghid pedagogic cu activități de literație și de educație pentru diversitate. 300 de participanți selecționați vor primi setul educațional complet, în format fizic.

Povești pentru diversitate este implementat în parteneriat cu Asociația OvidiuRO.

SEtUL DE CĂRȚI ILUSTRATE

CONDIȚII PENTRU A PRIMI SETUL EDUCAȚIONAL

Pentru a primi setul educațional, profesorii selecționați vor îndeplini următoarele condiții:

  • sunt dintr-o unitate certificată Citește-mi 100 de povești;

  • au parcurs sau vor parcurge până la 28 februarie unul dintre cursurile asincron Magia Lecturii sau Cum citim cu copiii;

  • vor participa la 4 din cele 6 sesiuni de formare online ale proiectului;

  • nu au primit pachetul de cărți la primele două ediții ale proiectului Povești pentru diversitate.

    CINE POATE PARTICIPA LA FORMĂRILE ONLINE

    Poate participa la toate formările online (cele 6 webinarii) orice profesor din grădinițele din rețeaua Asociației OvidiuRO care este certificat în programul Citește-mi 100 de povești.

CUM VĂ ÎNSCRIEȚI ÎN PROIECT

Pentru a vă înscrie, e nevoie să aveți un cont pe site-ul Asociației OvidiuRO. Veți putea apoi avea acces la înscrierile pentru proiectul Povești pentru diversitate.

Dacă nu aveți încă un cont, îl puteți crea AICI.