PAȘI DE POVESTAȘI

„Băiatul care nu voia nimic” este nuvela scrisă colaborativ de Iulia Iordan și 14 adolescenți din Gălbinași, jud. Călărași, ca parte a proiectului „Pași de povestași”. Un proiect care este o călătorie literară, ghidată de o scriitoare pentru de literatură pentru copii și inspirată de copii, cu frânturi din universul, imaginația și aspirațiile lor.

Timp de opt săptămâni, cei 14 elevi din clase gimnaziale din Școala Gimnazială Nr. 1 din  Galbinași, județul Călărași au participat la opt ateliere creative de storytelling, susținute  de scriitoarea Iulia Iordan, în care au exersat arta narațiunii și și-au folosit imaginația pentru a genera povești inspirate din viața lor.

Atelierele s-au încheiat cu scrisorile pe care Iulia le-a scris și oferit fiecăruia în parte și o plimbare, de la școală, la biserică, gârla - loc de joacă și pescuit, până la pizzeria din sat.

Cartea (+10 ani) este ilustrată de József Vass și a fost lansată în toamna lui 2023. Poate fi citită integral, gratuit, în format digital, pe site-ul nostru.

Peste 1800 de exemplare au fost donate în Gălbinași, diverse comunități din țară și în biblioteci din țară. Cartea este distribuită de partenerii proiectului, Roma Education Fund Romania, Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltarea locală și Romania Educab.


Un proiect colaborativ

Proiectul este inspirat dintr-o mișcare artistică și socială franceză (Association Cardan, mișcarea “Leitura furiosa”), ce a apropiat, cu succes, timp de 30 de ani persoane în diverse situații vulnerabile (ex. elevi în situații de abandon școlar, mame singure etc) de cărți și scriitori. Asociația organizează în fiecare an, în școli, librării, biblioteci întâlniri literare și de scriere colaborativă, dându-le acestora din urmă posibilitatea de a-și face vocea auzită și permițându-le totodată să-și schimbe rolul (din subiecți în autori), și implicit statutul social.

„Pași de povestași” își propune să-i (re)aducă pe elevi aproape de lectură, chiar în cadrul școlii, micșorând distanța simbolică foarte mare pe care aceștia o percep între ei și cărți/scriitori - o percepție influențată și de experiențele avute, precum, probabil, lipsa de expunere la o literatură contemporană, palpitantă și corespunzătoare vârstei lor.

Proiectul a avut o dublă lansare. Lansarea online a fost un prilej pentru profesorii beneficiari de a întâlni actorii principali ai proiectului (scriitoarea Iulia Iordan, ilustratorul Jozsef Vass, expertul în educație Mihai Iacob). Lansarea fizică, organizată la Gălbinași, i-a reunit din nou pe adolescenți cu echipa proiectului, de data aceasta pentru a descoperi împreună cartea creată.


„Cine sunt copiii din ziua de azi este o întrebare la care nu știu să răspund, deși mă întorc la ea în fiecare zi. De aproape douăzeci de ani, de când copiii sunt în centrul vieții mele profesionale, am înțeles cât de ușor este să generalizăm atunci când ne referim la ei în raport cu mediul din care provin sau cu școala, cu violența sau cu ecranele și tot așa.

Deși punctuale, neintegrate sistemic în cutii de rezonanță care să aducă împreună generații diferite pe termen lung, proiectele culturale ajung de multe ori să scoată la iveală polifonii fascinante, în care vocile copiilor din ziua de azi se revarsă în toată complexitatea lor. Astfel de proiecte nu sunt doar în beneficiul acestora, un beneficiu temporar, cum spuneam, ci și al adulților care au o nevoie acută, de multe ori insuficient conștientizată, de a se apropia de aceste singularități tinere.

I-ar putea astfel ajuta să înțeleagă niște generații noi de care sunt în mod inevitabil legați în afara etichetelor și ideologiilor care formatează în permanență discursul public și personal. I-ar putea ajuta să construiască mai ușor și cu sens. Dar am trecut deja granița în utopia mea personală. Mă smulg cu greu de aici doar ca să mai spun că îmi doresc să creez în continuare un text maleabil în care să comunice și să crească voci puternice și firave, articulate sau în formare, active sau pasive, atașate de niște valori clare sau confuze. Adică toate contrastele și nuanțele pe care le-am cunoscut în ultima lună la copiii dintr-un sat de câmpie, puse în oglindă cu lumea în care aceștia trăiesc.”

IULIA IORDAN, scriitoare de literatură pentru copii

„Povestea are și ea o poveste. Rolul meu în proiect este să spun cum s-a scris această poveste, dar și să fac niște sugestii despre cum s-ar putea scrie altele. Asumpția de la care pornesc este că la scrierea ei au contribuit atât actori umani, cât și non-umani (ex. sala în care s-au ținut activitățile, obiectele folosite ca inspirație, centrala termică a școlii, aplicația către finanțator, aparatele de video-loterie de la magazinele din sat, trenul care leagă Oltenița de București). Rezultatul va fi o analiză a ceea ce-i animă pe participanții la proiect atunci când își spun poveștile și a vehiculelor pe care ei le folosesc pentru a le materializa.”

MIHAI IACOB, expert educațional


POVESTEA ȘI POVESTEA POVEȘTII

Descoperiți nuvela scrisă de Iulia Iordan, cu ilustrații de József Vass, și analiza critică a proiectului, realizată de Mihai Iacob.

 

PAȘI DE POVESTAȘI ÎN 5 CIFRE CHEIE

  • 8 ateliere de storytelling & feedback;

  • 14 adolescenți participanți la ateliere;

  • 1 nuvelă ilustrată;

  • 1800 de exemplare ale nuvelei ilustrate distribuite gratuit în școli și biblioteci.


Proiectul „Pași de povestași” este inițiat Asociația Cu Alte Cuvinte și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Roma Education Fund; EduCab