NOII POVESTITORI, ediția a III-a

Cum le spunem copiilor istoria romilor?

Istoria romilor rămâne în mare parte invizibilă atât în ​​România, cât și în Europa. Prin aceast proiect, am adus povestea romilor tuturor copiilor, în toată complexitatea sa: de la călătoria din India, la vremurile nefaste ale sclaviei și Holocaustului, până în zilele noastre, subliniind în același timp numeroasele contribuții ale romilor în societatea românească.

Prima carte ilustrată pentru copii din România pe acest subiect a fost creată Ioanida Costache & Petra Gelbart (scriitoare), Anca Smărăndache (ilustratoare) și Petre Petcuț (istoric).

Cartea a fost publicată de editura Seneca în 2022. Am donat 450 de exemplare în școli locale, unde profesorii vor desfășura activități de învățare bazate pe carte.

Puteți răsfoi primele două capitole ale cărții aici și o puteți cumpăra aici.

***

Apariția acestei cărți a fost posibilă datorită campaniei de strângere de fonduri, Swimathon București 2020, organizată de Fundația Comunitară București, a unei sponsorizări din partea Alex Fund și a unui mini-grant din partea Consiliului Europei/Roma and Travellers Team.


Screen Shot 2020-11-17 at 2.43.53 PM.png

Ioanida Costache, autoare

Ioanida este violonistă și doctorandă în etnomuzicologie la Universitatea Stanford; cercetarea ei arată cum muzica romă este o sursă de povești alternative și un spațiu de vindecare sonoră a traumelor istorice prin care comunitatea romă a trecut. De asemenea, Ioanida a publicat numeroase articole și eseuri.

Screen Shot 2020-11-17 at 2.43.57 PM.png

Petra Gelbart, autoare

Petra este cercetătoare, muzician și terapeut muzical. S-a întâlnit pentru prima dată cu muzica și limba romani în familia sa, în Cehoslovacia. A obținut doctoratul în etnomuzicologie la Universitatea Harvard, fiind interesată de comunicarea interetnică, psihologia muzicii, Holocaust și etnografie istituțională.

 
Screen Shot 2020-11-17 at 2.44.01 PM.png

Anca Smărăndache, ilustratoare

Pasionată de pictură și desen, iremediabil îndrăgostită de artă, Anca ilustrează adesea universuri fantastice. A absolvit secția de Artă Murală a Universității Naționale de Arte din București și a ilustrat numeroase cărți, printre care unele scrise Oscar Wilde, Mark Twain, Charles Dickens, Iulia Iordan, Ioana Nicolaie.

Screen Shot 2020-11-17 at 2.44.05 PM.png

Petre Petcuț,

istoric

Petre este doctor în istoria romilor, specializat în abolirea sclaviei și circulația grupurilor de romi, în a doua jumătate a secolului XIX, în România și în Franța. În plus de documentarea în arhive, a lucrat ca cercetător în cadrul proiectului european Migrom 12, dezvoltând o cunoaștere aprofundată a romilor români emigrațanți.