POVEȘTI PENTRU DREPTURILE MELE

Povești pentru drepturile mele este o serie de webinarii și ateliere de lectură pentru a promova folosirea cărților ilustrate în educația despre drepturile copilului.

În colaborare cu mișcarea Citim Împreună România, am adus împreună specialiști internaționali și naționali în educația privind drepturile copilului și accesul la cultură al tuturor.

Desfășurat în perioada octombrie - decembrie 2021, Povești pentru drepturile mele a însemnat:

  • participarea a 20 de profesori și bibliotecari din toată țara;

  • două webinarii ținute de Jonathan Todres, specialist în drepturile copilului și literatura pentru copii ;

  • un webinar ținut de Nadine Brun-Cosme, scriitoare de literatură pentru copii ;

  • un webinar ținut de Ruxandra Mateescu, fondatoare a asociației Supereroi printre noi, pe tema accesibilității evenimentelor de lectură cu glas tare pentru copii cu dizabilități;

  • un atelier online de creare de activități de lectură, pe baza a 15 cărți ilustrate selecționate, prin care se pot aborda drepturile copilului;

  • un eveniment de lectură publică, organizat în parteneriat cu librăria Kyralina;

  • 20 de ateliere de lectură pentru aprox. 200 de copii.

  • un kit educațional despre folosirea cărților ilustrate în educația pentru drepturile copilului. Acest kit este disponibil în rubrica Resurse.


FORMATORI

JONATHAN TODRES

Jonathan Todres este profesor universitar la Georgia State University College of Law și scrie despre probleme legate de drepturile și bunăstarea copiilor. În cercetarea lui, se concentrează în special pe punerea în aplicare a drepturilor copilului și drepturile omului în literatura pentru copii. Unul dintre cele mai dragi proiecte ale sale este chiar o carte despre drepturile omului în literatura pentru copii: “Human Rights in Children’s Literature: Imagination and the Narrative of Law” (Oxford University Press, 2016).

NADINE BRUN-COSME

Autoare a aproape o sută de cărţi pentru copii, de formație psiholog și pedagog, Nadine Brun-Cosme împletește în cărțile sale teme legate de drepturile copilului, fiind interesată cu precădere de respectul pentru opiniile copiilor și de protecția împotriva violenței.
Nadine a primit numeroase premii în Franța, în Statele Unite și în Germania. În prezent, cărțile ei sunt traduse în unsprezece țări. Printre altele, este și creatoarea celor mai înduioșători și jucăuși lupi, Lupul cel Mare și Lupul cel Mic.

RUXANDRA MATEESCU

Ruxandra Mateescu este fondatoarea asociației Supereroi printre noi - o comunitate a celor ce iubesc o persoană cu dizabilități. Ruxandra și își propune să ofere persoanelor cu dizabilități motive și oportunități de a ieși din casă și militează pentru incluziune socială prin accesul la o viață culturală în mijlocul comunității.

 
 

Proiect implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România.